Angajarea unor noi persoane este adesea o provocare. În acest articol, vom detalia câteva informații despre cum să recrutezi angajați.

Creșterea companiei tale este întotdeauna un pas semnificativ, fie că ești o firmă mică care face prima angajare sau o corporație mare. Adăugarea la forța ta de muncă a organizației este o alegere semnificativă, generând multe întrebări și îngrijorări.

Ce este recrutarea?

Recrutarea este procesul de urmărire, descoperire și angajare a persoanelor pentru un anumit post sau loc de muncă. Definiția recrutării acoperă întregul proces de angajare, de la evaluarea inițială până la integrarea persoanei recrutată în noua organizație.

Definește postul

Care este cea mai bună modalitate de a recruta? Primul pas în învățarea cum să recrutezi pe cineva este să definești rolul pe care acea persoană trebuie să-l îndeplinească. Angajarea unei persoane nepotrivite va costa firma bani și timp, așa că ceea ce cauți în următoarea ta angajare trebuie să fie clar.

Cum poți găsi ceea ce cauți dacă nu știi ce cauți?

Analizează-ți echipa în funcție de obiectivele afacerii tale. Ai cu adevărat nevoie de o nouă persoană în compania ta? Dacă da, asigură-te că știi exact ce abilități și competențe trebuie să aibă. Fă o listă a abilităților și calităților pe care persoana perfectă trebuie să le aibă pentru a îndeplini jobul.

Creează descrierea postului

Descrierea postului este primul lucru pe care oamenii îl văd când caută un loc de muncă în compania ta. Primul pas în descoperirea, atragerea și recrutarea individului potrivit este să scrii o descriere de job care să atragă candidații.

Descrierile posturilor ar trebui să fie descrieri concise și precise ale sarcinilor și responsabilităților. Nimeni nu dorește o listă uriașă de cerințe.

Intervalul de salariu, bonusurile, alte beneficii și valorile companiei tale sunt, de asemenea, lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare pentru descrierea postului. O descriere bună a jobului este esențială în învățarea cum să recrutezi.

Iată câteva întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte de a scrie descrierea postului:

 • Ce calificări sunt necesare pentru această poziție?
 • Ce tip de experiență de muncă are candidatul ideal nevoie?
 • Ce fel de calificări academice are nevoie?
 • A lucrat vreodată într-un loc similar?
 • Ce alte abilități ar putea fi benefice pentru acest job?
 • Care sunt calificările minime pentru ca un candidat să fie luat în considerare pentru poziție?

Cum găsești angajați?

cum sa recrutezi angajati

Sunt sigur că toată lumea care s-a întrebat „cum să recrutezi angajați” se întreabă unde pot găsi candidați potențiali. Am întocmit o listă a celor mai bune locuri unde ar trebui să cauți candidați potențiali.

How to recruit – Where to find candidates:

Platforme online de anunțuri de joburi Târguri de cariere
Recrutare internă Instituții de învățământ
Anunțuri în presă Programe de recomandare pentru angajați
Agenții de ocupare a forței de muncă Contacte și networking
Social media LinkedIn

Online job boards

Platformele de anunțuri de joburi online sunt de obicei locul principal atunci când te întrebi cum să recrutezi angajați online.
Platformele online de anunțuri de joburi sunt unul dintre cele mai bune locuri pentru a găsi angajați. Majoritatea platformelor sunt gratuite și permit solicitanților de joburi să-și creeze profiluri și să încarce CV-uri, referințe și alte materiale valoroase.

Platformele de joburi funcționează ca echivalentul modern al anunțurilor clasificate. Un site web de anunțuri de joburi este una dintre cele mai bune și mai eficiente modalități de a căuta și aplica la zeci de joburi. Cu milioane de postări și alte instrumente, cum ar fi consilierea în carieră și personalizarea CV-ului.

Multe site-uri web de căutare a locurilor de muncă oferă servicii premium, precum căutarea în baza lor de date cu CV-uri pentru persoanele calificate. Acest lucru îți permite să găsești angajați fără a aștepta ca aceștia să găsească postările tale de job și să aplice.

Iată o listă a celor mai populare site-uri web de căutare a locurilor de muncă:

Târguri de cariere

Târgurile de cariere sunt des organizate de diferite grupuri din industrie, firme de consultanță și agenții de recrutare și permit unui grup diversificat de companii și potențiali angajați să se întâlnească într-un singur loc.

Atunci când participi la târguri de joburi, trebuie să ții cont că personalul companiei tale trebuie să fie interviatori buni, care pot evalua rapid dacă o persoană ar trebui adusă înapoi pentru un interviu mai lung.

Recrutare internă

Generatia Z

Programele de postare internă pot oferi mai mult decât candidați calificați. Promovările din interior au mai multe șanse să atragă și să păstreze personal ambițios și orientat către carieră.

Un anunț intern de job ar trebui să includă o prezentare a poziției deschise, funcțiile principale ale jobului și calificările minime (educație, experiență, etc.) necesare pentru post.

Instituții de învățământ

Instituțiile de învățământ au de obicei programe pentru companii care le pot ajuta să găsească candidați potențiali în căutare de joburi sau stagii.

Programe de recomandare pentru angajați

Persoanele deja angajate reprezintă de multe ori un „lead” bun în a găsi noi angajați. Programele de recomandare pentru angajați sunt o metodă eficientă de a atrage persoane calificate.

De obicei, acest tip de program plătește angajaților care recomandă persoane pentru angajare, dacă candidatul este angajat și rămâne în companie cel puțin 3-6 luni. Suma plătită poate fi o sumă fixă sau un procent din venitul anual al candidatului.

Agenții de ocupare a forței de muncă

Serviciile de ocupare a forței de muncă ale statului și birourile de șomaj pot fi o sursă bună de candidați pentru angajatori și o modalitate foarte eficientă de a-i atrage. Autoritățile statale oferă screening și testare a potențialilor candidați pentru joburi fără costuri pentru companie.

Contacte și Networking

A avea o rețea de persoane este întotdeauna util. Întreabă în jurul tău. De obicei, toată lumea cunoaște pe cineva care este dispus să-și schimbe jobul sau care caută un job nou.

Social media

Social media este o unealtă excelentă pentru dezvoltarea brandului tău. Recrutorii folosesc canalele de social media pentru a găsi candidați pentru recrutare. Social media este folosită pe scară largă și pentru brandingul corporativ, pe lângă recrutare. Aceste canale ajută companiile să transmită informații despre oferta lor de valoare pentru angajați și să optimizeze eforturile lor de recrutare inbound.

LinkedIn

LinkedIn este o rețea socială importantă cu un scop specific: conectarea profesioniștilor. În timp ce alte rețele sociale, cum ar fi Facebook, Instagram și Twitter, sunt mai preocupate de viața personală, LinkedIn se axează exclusiv pe networking-ul profesional, adică dezvoltarea unei rețele de contacte pentru a-ți stimula cariera.

Cu peste 500 de milioane de membri, LinkedIn este o platformă importantă pentru recrutare care îți permite să postezi anunțuri de joburi, să-ți creezi brandul corporativ și să găsești candidați pasivi.

Cum să recrutezi pe LinkedIn

Compania ta poate beneficia de folosirea LinkedIn ca platformă de recrutare, fie că investești în soluții de recrutare sau pur și simplu urmezi cele mai bune practici. LinkedIn este o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți brandul de angajator și de a găsi cei mai buni candidați activi și pasivi.

LinkedIn oferă două modalități prin care poți recruta pe platforma lor:

 • LinkedIn Recruiter – Un instrument de recrutare care te ajută să găsești, să te conectezi și să gestionezi persoanele pe care dorești să le angajezi.
 • LinkedIn Talent Hub – Un sistem de urmărire a candidaților (ATS) care îți permite să angajezi, să gestionezi și să externalizezi totul dintr-o singură platformă.

LinkedIn Recruiter te va ajuta să găsești candidați potențiali care caută joburi după o căutare filtrată.

Cum să recrutezi – 5 sfaturi pe LinkedIn:

Deoarece LinkedIn funcționează ca o rețea socială, este crucial să construiești un brand puternic și să ții oamenii angajați. Iată câteva sfaturi despre cum să recrutezi pe LinkedIn:

 • Ține-ți profilul de afaceri actualizat.
 • Caută în mod constant candidați activi în funcție de abilități.
 • Extinde-ți rețeaua de contacte în mod regulat.
 • Publică conținut pentru a atrage atenția asupra brandului.
 • Creează anunțuri pentru joburile disponibile.

Interviurile și evaluarea angajaților

cum sa angajezi

Un aspect crucial al unui proces de recrutare de succes este asigurarea că candidatul are o mentalitate care se potrivește cu valorile firmei tale.

Pot exista persoane profesional calificate care nu se potrivesc cu cultura organizațională a firmei tale, iar aceste persoane pot dăuna companiei tale dacă nu au mentalitatea corectă.

Interviurile îți permit să determini rapid dacă un candidat este potrivit pentru rol; în multe cazuri, atitudinea este mai importantă decât competența.

Interviurile de angajare sunt esențiale deoarece pot beneficia atât managerul de recrutare, cât și organizația și candidatul potențial. Fără un proces de interviu de succes, riști să angajezi pe cineva care nu se potrivește cu compania, rolul sau cu ambele. Comunicarea bună cu candidatul este cheia pentru a învăța cum să recrutezi.

Scopul interviului este de a cunoaște candidatul și de a înțelege mai bine punctele lui slabe, abilitățile și ambițiile personale.
Procesul de testare al candidatului va varia în funcție de funcția specifică pe care dorești să o ocupi.
Este crucial să determini ce formă de evaluare este necesară pentru rol.

Testele de evaluare a abilităților sunt instrumente obiective și de încredere pentru evaluarea abilităților moi și tehnice ale unui candidat.

De ce este necesar un proces de interviu bun:

 • Permite atât angajatului, cât și angajatorului să determine potrivirea candidatului pentru job.
 • Dezvăluie informații mai detaliate decât aplicația candidatului.
 • Poate salva o companie de la cheltuieli inutile pentru un candidat care nu se potrivește pentru job.

Ține minte că învățarea cum să recrutezi și cum să îmbunătățești procesul de recrutare nu va fi o sarcină ușoară. Uneori, vei eșua în a angaja talentele potrivite, ceea ce este în regulă, deoarece experiența și instinctele tale se vor dezvolta în timp și îți vor permite să iei decizii mai bune.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum să recrutezi și cum să conduci interviuri, ar trebui să consulți aceste 11 sfaturi pentru interviuri excelente.

Verificarea candidaților

cum sa recrutezi

Un CV solid și o primă impresie excelentă la interviu sunt aspecte importante, dar nu întotdeauna indică faptul că candidatul este potrivit pentru rol, echipă sau firmă.

Mergând un pas mai departe în căutarea ta poate face diferența dintre un angajat bun care nu va performa la potențial din diverse motive și un angajat care va reprezenta o resursă valoroasă pentru organizație.

Procesele de recrutare sunt în general costisitoare, iar noii angajați părăsesc în mod regulat posturile lor, ceea ce determină compania să reia procesul de recrutare pentru aceeași poziție.

Un proces de recrutare prelungit va consuma mai multe resurse, dar șansele de a găsi pe cineva care va adăuga valoare firmei tale vor crește semnificativ. Este mereu esențial să verifici candidații înainte de a le face o ofertă.

Angajarea propriu-zisă și onboarding

Cum sa recrutezi

După ce ai evaluat candidații, este o practică recomandată să menții legătura cu fiecare dintre ei, chiar și cu cei pe care i-ai respins. Este întotdeauna bine să menții comunicarea.

Recomandăm să ai o conversație telefonică când faci oferta candidatului pe care dorești să-l angajezi. Oferă-i toate detaliile: titlul postului, compensația, beneficiile, programul de lucru și data de start estimată. După apel, este bine să-i trimiți un e-mail cu toate detaliile pe care i le-ai spus la telefon.

Introducerea în organizație (onboarding)

Onboardingul reprezintă introducerea noului angajat în compania ta. Un proces bun de onboarding ar trebui să integreze cu succes noul angajat în organizația ta.

Este important ca în primele zile, angajatul tău să înțeleagă ce i se așteaptă și la cine și unde poate merge pentru ajutor. Este întotdeauna util să-i furnizezi o listă a responsabilităților sale și cine poate ajuta până când va reuși să-și îndeplinească singur sarcinile.

Succesul pe termen lung al angajatului tău implică stabilirea unor așteptări clare și comunicarea frecventă. Începe să îi integrezi pe noii angajați în activitățile de zi cu zi ale echipei tale cât mai curând posibil. Ține minte că vor avea nevoie de ceva timp pentru a se obișnui cu noile sarcini, colegi și mediu.

Recrutarea angajaților potriviți nu este o sarcină ușoară, dar prin îmbunătățirea proceselor tale vei învăța cum să recrutezi mai eficient.

Our team specializes in crafting tailored solutions to meet your unique challenges and goals, providing you with the expertise you need to succeed.

Schedule Free 15 minute consultation call