În acest articol, o să prezentăm câteva sfaturi utile pentru un manager de recrutare, care cu siguranță îl vor ajuta să crească și să optimizeze experiența candidaților pentru rezultate cât mai bune în ceea ce privește angajarea noilor persoane la tine în firmă.
Ce este experiența candidaților?
Experiența candidaților poate fi văzută drept totalitatea factorilor ce influențează un candidat atunci când trece prin procesul tău de angajare. Practic, se referă la modul în care candidații percep și interacționează cu procesul specific de recrutare al firmei tale. Anunțul jobului, procedurile de screening folosite pentru filtrarea candidaților și procesul de interviu sunt toate componente esențiale ce dau nuanță experienței candidatului.
Potențialii angajați au șanse mai mari să aibă o experiență placută cu organizația ta dacă comunici cu ei corespunzător pe parcursul întregului proces de recrutare.
Ce este un manager de recrutare?
Principalul rol al managerului de recrutare este de a găsi persoana cea mai potrivită pentru un rol anume. Atât persoanele ce lucrează în resurse umane, cât și recrutprii adesea colaborează cu un manager de recrutare pentru a angaja persoane noi. În timp ce personalul de resurse umane și recrutorul sunt responsabili de procesul de recrutare, managerul de recrutare este adesea cel care ia decizia finală în ceea ce privește angajarea unei noi persoane.
Iată care sunt principalele lucruri pe care trebuie un manager de recrutare să le aibă în vedere pentru a oferi o bună experiență a candidaților în timpul procesului de angajare.
Asigură-te ca poziția pentru care angajezi e necesară
Cum poți să găsești ceea ce cauți dacă nu știi exact ce cauți? Înainte de a publica un anunț de angajare, trebuie să fi 100% convins că postul este necesar și că compania ta are toate resursele necesare pentru a primi în echipă o nouă persoană. Analizează afacerea ta pe baza obiectivelor sale. Ai cu adevărat nevoie de o nouă persoană? Dacă da, atunci trebuie să te asiguri că știi cu precizie ce abilități și competențe sunt necesare pentru noul post.
O bună descriere a anunțului începe mereu cu o prezentare detaliată a poziției. Înainte de a lua în cosiderare postarea unui anunț, ar trebui să știi exact cerințele, responsabilitățile și abilitățile necesare pentru noul post pentru care vei face angajarea.
Fă procesul de aplicare cât mai simplu
Fiecare recrutor ar trebui să prioritizeze ca procesul de aplicare pentru joburile deschise să fie cât mai simplu. Când aplică pentru joburi, candidații se așteaptă la o experiență rapidă și clară. Trebuie să înțeleagă ce presupune postul cât mai ușor, iar metoda de aplicare ar trebui să fie simplă.
Potrivit acestui studiu, uneori, candidații petrec prea mult timp pentru a-se pregăti pentru a aplica la un job. Oamenii sunt ocupați, iar nimeni nu-și dorește să piardă prea mult timp căutând cum să aplice pentru un loc de muncă interesant, dar care este ascuns în spatele unui proces de aplicare prea dificil sau anevoios.
Iată câteva sfaturi pentru a crea un mod de aplicare simplu și ușor pentru candidați:
- Pagina de cariere de pe website-ul tău trebuie să fie la vedere și ușor de găsit.
- Oferă mereu posibilitatea de a aplica prin Linkedin.
- Trimite mesaje de confirmare de îndată ce primești CV-ul unui candidat.
- Oferă informații despre cât de lung va fi tot procesul de recrutare.
Crează anunțuri clare și detaliate
Descrierea postului este primul lucru pe care un candidat îl vede atunci când caută un loc de muncă în compania ta. Primul pas în descoperirea, atragerea și recrutarea persoanei potrivite este să te asiguri că descrierea postului atrage candidați.
Modul prin care descri postul trebuie să fie clar. Asigură-te că toate sarcinile și responsabilitățile sunt bine definite și ușor de înțeles. Salariul, bonusurile și alte beneficii pe care le oferi sunt, de asemenea, lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când creezi anunțul postului.
Procesul de angajare trebuie să fie transparent
Înțelegerea a ceea ce îi așteaptă poate ajuta candidații să depășească îndoielile, nervozitatea și confuzia. Astfel, aceștia se vor simți mai puțin presați și mai valorizați de către organizația ta.
Stabilirea clară a așteptărilor referitoare la procesul de angajare este esențială pentru a oferi o experiență excepțională candidaților. Cei mai mulți dintre aceștia consideră că o astfel de stabilire a așteptărilor va îmbunătăți semnificativ experiența lor generală.
Este important să explici modul în care funcționează procesul de angajare al companiei tale. Ai prezentat detaliat etapele procesului de aplicare? Cât timp poate dura fiecare etapă? Există o persoană de contact cu care pot discuta despre aceste aspecte? Furnizează resurse și sfaturi candidaților pentru a-i ajuta în acest proces.
Menține comunicarea cu candidații pe tot parcursul procesului de angajare
Adesea, procesul de recrutare poate să fie stresant. Este ușor să crezi că, odată ce un candidat acceptă oferta ta, totul este rezolvat.
Candidații așteaptă o comunicare rapidă și autentică. Neglijarea contactului cu candidații și așteptarea ca aceștia să aștepte zile întregi pentru a primi un răspuns cu privire la procesul lor de recrutare nu este niciodată o practică bună.
Candidații sunt deseori dezamăgiți de lipsa de comunicare și de mesajele automate lipsite de interes. Prin urmare, recrutorii ar trebui să abordeze aceste probleme cât mai curând posibil.
Mai mult de jumătate dintre candidați afirmă că angajatorii nu oferă niciodată un răspuns cu privire la decizia luată cu privire la cererea lor. Cei care primesc notificări spun că acestea pot dura o lună sau chiar mai mult.
Lipsa de comunicare cu compania după acceptarea ofertei poate genera neliniști și îndoieli. Asigură-te că candidatul are o experiență pozitivă până în ziua în care începe să lucreze la organizația ta.
Informează candidații despre ce să se aștepte în timpul interviurilor.
De cele mai multe ori, lipsa de informații despre ceea ce să se aștepte la interviu este un factor care cauzează stres candidaților.
Un răspuns rapid și simplu poate contribui la liniștirea măcar a unei părți a preocupărilor lor: descrieți aspectele esențiale ale procesului dumneavoastră de recrutare în descrierea postului.
Oferă candidaților informațiile de bază, spune-le dacă este cazul să se pregătească pentru anumite aspecte tehnice, sau dacă vor da teste. Dă-le informații esențiale, astfel încât aceștia să știe la ce să se aștepte în cazul în care trec cu succes prin fiecare fază. Furnizează informații despre numărul de interviuri, modul în care ar trebui să se pregătească și așa mai departe.
Prin gestionarea adecvată a așteptărilor, veți oferi în mod natural o experiență mai plăcută candidaților.
Țineți evidența candidaților pentru viitoare posibile posturi.
Este esențial să ții o bază de date cu candidați potențiali care ar putea să se potrivească cu organizația ta în viitor. Una dintre cele mai bune recomandări din ghidul nostru pentru managerii de recrutare este să înregistrezi candidații din trecut care ți-au atras atenția.
Nu uita să informezi candidații respinși că vor fi contactați atunci când se deschide o poziție care se potrivește calificărilor lor. Păstrarea evidenței potențialilor candidați te va ajuta să economisești timp în procesul inițial de selecție a noilor persoane.
Bonus: Fii mereu deschis la feedback din partea candidaților
Privește feedback-ul ca pe o modalitate de a îmbunătăți interacțiunile firmei tale cu candidații.
Oferă candidaților oportunitatea de a interacționa cu tine într-o discuție productivă, fie că dorești feedback cu privire la procesul de aplicare, evaluarea CV-urilor, desfășurarea interviurilor sau pentru a oferi feedback candidaților, în special celor respinși. Problema este că sute de candidați asociază respingerea cu brandul tău în fiecare an.
În orice caz, oferă-le un motiv să aprecieze organizația ta. Furnizează feedback sincer și sensibil cu privire la motivele pentru care nu au fost potriviți pentru poziție și sugestii pentru îmbunătățirea lor.