Acest articol explorează importanța motivării angajaților și modul în care programele de motivare pot contribui la succesul general al companiei tale.
De ce este importantă motivarea angajaților?
Unul dintre secretele succesului tău în afaceri este să ai angajați dedicați și loiali, care cred în valorile companiei tale. Lipsa motivației poate duce la performanțe slabe, scăderea vânzărilor și calitatea insuficientă a produselor, ceea ce va deteriora cu siguranță profitul și reputația companiei.
Uneori, motivarea angajaților poate fi o provocare, iar demotivarea unuia se poate răspândi rapid la ceilalți colegi.
Atât tu, ca manager, cât și departamentul de resurse umane joacă un rol crucial în menținerea implicării și motivării angajaților. Una dintre principalele tale priorități ar trebui să fie aceea de a avea un personal implicat și motivat. Trebuie să înțelegi și să exploatezi factorii care îi motivează pe angajații tăi pentru a fi un lider bun. O echipă motivată și implicată va avea capacitatea de a-și atinge și chiar depăși obiectivele.
Ce sunt programele de motivare a angajaților?
Programele de motivare a angajaților sau programele de stimulare a angajaților sunt menite să te ajute să îi reții, să îi atragi și să îi implici pe cei mai buni performeri. Prin recompense îi încurajezi pe angajații tăi să aibă un comportament excelent. Unele exemple includ zile suplimentare de concediu, mai multă flexibilitate cu programul de lucru, rambursarea taxelor de școlarizare sau chiar oportunități de dezvoltare profesională.
Obiectivul principal al programelor de stimulare a angajaților este să îți motivezi personalul și să te asiguri că sunt mulțumiți și fericiți cu sarcinile lor zilnice.
De ce sunt esențiale programele de motivare a angajaților?
Ca manager sau proprietar de afacere, este responsabilitatea ta să îți tratezi angajații cu corectitudine și să îi menții implicați. Programele de motivare a angajaților sunt un instrument excelent pentru a arăta apreciere față de angajații tăi dincolo de remunerarea financiară. Unul dintre obiectivele programelor de motivare a angajaților este de a le oferi un impuls pentru a se bucura de locurile lor de muncă și de a-și rezolva eficient sarcinile și îndatoririle.
Premiiile motivaționale sunt mai mult decât un simplu avantaj; ele subliniază valoarea angajaților tăi, care se vor strădui și mai mult pentru a câștiga acea recunoaștere. Poți fi sigur că cineva care își iubește cariera se va bucura de ea și va crea rezultate mai excepționale decât cineva care vine la muncă în fiecare zi pentru că este jobul lui și trebuie să fie acolo.
Ce programe de motivare a angajaților se potrivesc afacerii tale?
Să detaliem câteva exemple de programe de motivare a angajaților pe care ar trebui să le iei în considerare pentru a-ți implica și motiva personalul:
Programe de recomandare
Un program de recomandare a angajaților este o strategie de recrutare prin care tu, ca organizație, oferi stimulente angajaților tăi actuali care recomandă persoane noi pentru angajare în compania ta. Această strategie este binecunoscută deoarece dovezile arată că angajații recomandați de colegi depășesc performanța angajaților recrutați prin metode tradiționale, atât din punct de vedere al performanței generale, cât și al retenției. Sistemele de recomandare a angajaților sunt, de asemenea, mai puțin costisitoare decât alte forme de recrutare și sunt adesea cea mai rapidă metodă de a descoperi talente externe.
Sistemele de recomandare a angajaților reprezintă o soluție cu costuri reduse pentru a accesa un număr mare de potențiali candidați calificați, care nu caută activ un loc de muncă nou, dar ar lua în considerare o ofertă dacă li s-ar prezenta una. Angajații tăi își contactează, de obicei, colegii din alte companii sau foști colegi pentru a găsi persoane cu calificări înalte care nu sunt în căutarea activă a unui loc de muncă nou. Programele de recomandare a angajaților îi transformă cu succes pe toți membrii echipei tale în recrutori.
Companiile pot recompensa angajații în mai multe moduri pentru recomandarea unor persoane care devin angajați noi de succes. Majoritatea companiilor oferă bonusuri salariale. Aceste bonusuri sunt, de obicei, o idee bună, însă iată și alte recompense pe care le poți lua în considerare: cadouri, zile suplimentare de concediu sau recunoaștere publică.
Angajatorii pot acorda bonusurile fie imediat după recrutarea unui angajat nou, fie le pot amâna până când noul angajat a lucrat un număr specific de ore. Deși stimulentele pot fi împărțite (de exemplu, prima jumătate când noul angajat este angajat, iar a doua jumătate după o anumită perioadă), majoritatea companiilor evită aceste distribuții multiple, deoarece creează o sarcină administrativă semnificativă și pot limita sentimentul de autodeterminare al angajaților.
Premii sau recunoașteri
Scopul principal al premiilor este să le arăți angajaților că le apreciezi eforturile. De asemenea, ele subliniază valorile care sunt esențiale pentru compania ta.
Premiile sunt un tip de recunoaștere a angajaților în care performanța sau comportamentul extraordinar sunt recunoscute pe loc, atunci când se întâmplă.
La fel ca orice alt sistem de recunoaștere a angajaților, recunoașterea punctuală necesită utilizarea unor criterii specifice. Acest lucru este crucial pentru a asigura transparența, autenticitatea și credibilitatea premiului în ochii angajaților.
Un program de premii ar trebui să fie folosit pentru a identifica persoanele care excelează în unele dintre următoarele aspecte: performanță, consecvență, inovație și idei noi, atingerea obiectivelor, colaborare în echipă și așa mai departe.
Rambursarea taxelor de școlarizare
Angajații din zilele noastre consideră că dezvoltarea profesională continuă este esențială. Mulți angajați tineri cred că ajutorul pentru taxe de școlarizare este un factor determinant atunci când caută un loc de muncă.
Rambursarea taxelor de școlarizare te poate ajuta să susții această practică excelentă. În plus, încurajarea educației continue poate fi o modalitate eficientă de a cultiva o cultură a recunoașterii.
Nu uita să recunoști întotdeauna realizările angajaților tăi. Felicită-i pentru realizările educaționale, cum ar fi obținerea unui certificat nou sau finalizarea studiilor de master, prin carduri digitale semnate de echipă și recunoașteri publice.
Prime de performanță
Un program care recompensează angajații care depășesc așteptările companiei este o idee bună. Cei mai buni angajați vor primi prime pentru performanțe excepționale, motivându-i pe ei și pe colegii lor să muncească mai mult și mai bine.
Un număr mare de companii oferă prime de fidelitate pentru a-și păstra angajații. Un bonus de retenție este o recompensă financiară acordată angajaților care și-au păstrat loialitatea față de angajator de-a lungul timpului. Acestea acționează ca un factor descurajant pentru angajații care doresc să părăsească organizația.
S-a demonstrat de asemenea că stimulentele pe proiect sunt foarte eficiente în motivarea angajaților. Acestea sunt recompense pentru finalizarea cu succes a unui proiect sau pentru îndeplinirea unei sarcini.
Zile suplimentare de concediu
Mai mult timp liber este cu siguranță o recompensă grozavă pe care și-o dorește orice angajat.
58% dintre angajați ar fi de acord cu o reducere a salariului dacă ar putea primi zile suplimentare de concediu. Timpul liber le permite angajaților să mențină un echilibru între viața personală și cea profesională și crește semnificativ motivația.
Dezvoltarea unui program de stimulente pentru angajați care să recompenseze personalul cu mai mult timp liber este o modalitate excelentă de a spori loialitatea și de a-i păstra în compania ta.
O modalitate excelentă de a stabili un astfel de program este să recompensezi cu timp liber suplimentar angajații care rămân o perioadă fixă (de exemplu, două zile libere suplimentare pentru o vechime în companie mai mare de doi ani). Mai multe informații despre cum poți folosi concediul ca un bonus găsești în acest articol.
De asemenea, poți recompensa cu timp liber suplimentar pentru realizări remarcabile la locul de muncă sau pentru recomandarea cu succes a cuiva pentru o poziție în compania ta.
Profit sharing
Profit sharing-ul este un tip de plată variabilă acordată angajaților atunci când firma generează profit. Se bazează fie pe creșterea vânzărilor, fie pe creșterea profitului net, fie pe ambele. De exemplu, firma poate aloca o parte din vânzările sale angajaților săi.
Profit sharing este utilizat în mod obișnuit pentru a recompensa angajații și pentru a-i îndemna să se concentreze pe succesul pe termen lung al companiei. Este un tip obișnuit de strategie de stimulare a angajaților. Poate fi o modalitate excelentă de a-ți recompensa personalul atunci când este făcut corect, mai ales dacă faci modificări bazate pe evaluări ale performanței și contribuții specifice angajaților.
Caritate și voluntariat
Mulți angajați își doresc cu adevărat să se implice în comunitățile lor și să îi ajute pe cei nevoiași. O companie care își oferă ajutorul celor aflați în nevoie își va construi, de asemenea, o imagine de brand puternică.
Dacă oferiți un program cu puncte sau carduri, permiteți angajaților să își doneze recompensele către o organizație caritabilă la alegere. În plus, activitățile filantropice locale permit întregii companii să se reunească pentru a oferi sprijin.
Unele firme își încurajează angajații să facă voluntariat pentru o cauză nobilă pentru a obține tot ce e mai bun de la ei. Acest lucru le permite angajaților să construiască relații semnificative cu colegii lor și să dezvolte un sentiment mai puternic de apartenență la companie.
Wellness
Proprietarii de companii ar trebui să implementeze programe de wellness pentru a crește gradul de implicare al angajaților și a încuraja echilibrul dintre viața profesională și cea personală.
Angajații bolnavi sau epuizați nu pot performa la adevărata lor capacitate.
Iată câteva idei pentru stimulente în domeniul sănătății:
- mese sănătoase gratuite
- birouri cu stații de lucru în picioare
- săli de fitness la sediul companiei
- abonamente gratuite la sală de sport
- activități de team building
- analize medicale gratuite
Sfaturi pentru programele tale de motivare:
- Faceți programele dvs. de stimulare să fie bine cunoscute
- Solicitați feedback angajaților dvs.
- Ascultați-vă angajații și actualizați-vă programele pentru a se potrivi nevoilor angajaților dvs.
Asigurați-vă că toți angajații dvs. cunosc toate programele de stimulare pe care compania dvs. le oferă. Detaliile și condițiile prealabile ale programelor ar trebui să fie simple și ușor de înțeles. Nimeni nu va participa la ceva imprecis sau greu de urmat. Nu încetați niciodată să promovați programele dvs. de stimulare, pentru ca toată lumea să știe despre ele; managerii ar trebui să promoveze aceste programe angajaților lor și să le explice beneficiile oferite. Fiecare angajat ar trebui să poată opta și participa la fiecare tip de program de stimulare pe care compania dvs. îl oferă.
Eficacitatea programelor dvs. de stimulare a angajaților depinde de acceptarea angajaților. Angajații sunt mai motivați atunci când simt că opiniile lor sunt valorizate și că vocile lor sunt auzite. Mulți dintre ei pot face sugestii excelente pentru îmbunătățirea programului dvs. de recompense pentru angajați.
Motivarea angajaților este un instrument excelent pentru a-ți inspira, implica și stimula personalul. Aceste programe sunt întotdeauna o modalitate excelentă de a consolida relația dintre echipă și companie.