Adesea, angajații aleg să plece dintr-o companie. Este ceva normal. Dar ce se întâmplă dacă își doresc să se reîntoarcă? Reprezintă reangajarea foștilor angajați o idee bună? În acest articol, vom discuta despre angajații bumerang și beneficiile reangajării lor.

Cine sunt angajații bumerang?

Un angajat bumerang poate fi definit ca fiind o persoană care își părăsește locul de muncă dintr-o companie pentru a se reîntoarce la fostul angajator după o anumită perioadă. Un angajat bumerang se poate întoarce la vechiul său post sau la o altă poziție (de obicei una superioară).

Motivele din spatele revenirii angajaților bumerang

Există o multitudine de motive care pot determina un angajat să își dorească să revină la vechiul loc de muncă. Unii își doresc foștii colegi și mediul familiar, în timp ce alții își dau seama că au făcut o greșeală la noul loc de muncă. Poate cultura noii companii nu li se potrivește sau le lipsește fostul manager care le oferea mai multă autonomie.

Pandemia a forțat multe schimbări în ultimii ani, iar angajații au început să exploreze noi oportunități, unii căutând chiar și munca la distanță.

Ce este un angajat bumerang bun?

Conform SHRM, cei mai buni angajați bumerang sunt cei care au plecat din organizație in condiții amiabile. Aceeași sursă menționează că unii oameni au plecat de la o organizație in timpul pandemiei și au revenit. Alte motive pentru care și-au părăsit locurile de muncă pot fi personale sau pot fi plecați pentru a acumula experiență suplimentară sau pentru a explora alte locuri de muncă și a progresa in carieră.

Reangajarea foștilor angajați care au demisionat este, în cele mai multe cazuri, un lucru bun. Angajații bumerang se întorc după ce au dobândit noi abilități și experiență, ceea ce poate aduce o valoare mai mare companiei în care revin.

Deși nicio organizație nu își dorește ca un angajat valoros să plece, revenirea acestuia după o perioadă poate fi extrem de avantajoasă atât pentru companie, cât și pentru individ.

Acești angajați care revin cunosc deja subtilitățile organizației, precum și așteptările angajatorului și cultura corporativă.

Contactarea persoanelor care sunt deja familiarizate cu compania ta poate oferi un avantaj competitiv pe o piață a muncii în care concurența pentru talente este la un nivel maxim dintotdeauna, din mai multe motive.

Care sunt beneficiile angajaților bumerang?

Reangajarea foștilor angajați are atât avantaje, cât și dezavantaje. Să explorăm mai întâi aspectele pozitive ale acestei decizii:

7 sfaturi pentru procesul de onboarding

Performanță crescută
Un alt avantaj semnificativ al reangajării foștilor angajați este menținerea sau chiar creșterea performanței și productivității acestora. În general, performanța lor este comparabilă cu rezultatele obținute inițial în cadrul companiei.

Angajații boomerang revin adesea cu un set unic de abilități și experiențe care pot aduce beneficii substanțiale firmei. Ei pot oferi o perspectivă proaspătă, informații valoroase și o viziune reînnoită asupra industriei. Experiența lor poate revigora echipa, furnizându-i energia necesară pentru a se dezvolta în continuare.


Vă cunoașteți
Un avantaj cheie al reangajării foștilor angajați este faptul că deja vă cunoașteți reciproc. Chiar dacă au plecat pentru a explora alte oportunități, o legătură a rămas. După cum am menționat anterior, conexiunile sunt esențiale în mediul de lucru.

Ca angajator, îi cunoști deja abilitățile și capabilitățile, iar ei, ca foști angajați, înțeleg așteptările pe care le ai. Sunt familiarizați cu specificul companiei, cu echipa și cu cultura organizațională. Integrarea lor va fi rapidă, iar contribuția lor valoroasă va putea fi resimțită încă din prima zi de muncă.

Pot atrage talente noi
Reangajarea foștilor angajați are beneficii care depășesc simpla completare a echipei. Aceasta poate acționa ca un magnet pentru talente noi.

Clienții care revin la o companie reprezintă un indicator al calității produselor sau serviciilor oferite. Similar, angajații nu se întorc, de obicei, la un loc de muncă pe care l-au considerat dezagreabil. Revenirea lor transmite un mesaj subtil: „M-am reîntors pentru că e mai bine aici.” Acest lucru are o influență importantă atunci când atragi alți profesioniști calificați către compania ta.

E o idee bună dacă te uiți la costuri
Recrutarea personalului poate fi un proces complicat și costisitor. Fiecare angajare reprezintă un risc pentru companie. Din fericire, reangajarea foștilor angajați presupune costuri semnificativ mai reduse.

Găsirea unui angajat nou te poate costa până la 4200$, iar alegerea greșită are un impact financiar masiv asupra companiei. Conform CareerBuilder, costurile asociate selectării unui angajat care nu se potrivește sau nu rămâne în firmă pot ajunge la 17.000$.

Reangajarea foștilor angajați elimină necesitatea unui proces complet de recrutare și reduce riscul asociat angajării unor persoane nepotrivite. Deoarece îi cunoști deja pe foștii angajați, procesul de evaluare este simplificat, economisindu-ți astfel timp și resurse financiare valoroase.

Există un nivel mai ridicat de predictibilitate atunci când vine vorba de reangajarea foștilor angajați. Spre deosebire de candidații noi, aceștia au ales deja să plece din companie, dar acum s-au întors. Aceasta poate indica o dorință mai puternică de a rămâne pe termen lung, cel puțin pentru o perioadă. De asemenea, economisești resurse pe partea de verificare a angajaților și vetting, deoarece îi cunoști deja pe foștii angajați.

Care e riscul angajaților bumerang?

Cel mai semnificativ risc asociat cu reangajarea angajaților bumerang este posibilitatea ca aceștia să plece din nou. Atât angajatul, cât și angajatorul trebuie să înțeleagă clar ce este diferit de această dată și ambele părți trebuie să accepte evoluția și schimbările celuilalt. Pentru a asigura succesul reangajării unui angajat boomerang, este necesară o planificare suplimentară.

Atât compania, cât și angajatul trebuie să fie clari cu privire la ce va fi diferit de această dată. Înainte de a reangaja un fost angajat, este recomandat să stabiliți clar așteptările privind salariul, beneficiile, cultura companiei și orice alte modificări care au avut loc de la plecarea acestuia.

Reangajarea foștilor angajați poate duce la demotivarea personalului existent. Aceștia se pot întoarce pentru poziții sau salarii mai atractive, ceea ce ar putea afecta moralul și loialitatea angajaților care au ales să rămână în companie.

Cu toate acestea, consider că avantajele reangajării foștilor angajați sunt semnificative. Sunt de părere că este întotdeauna o decizie bună să oferi o a doua șansă cuiva care merită.

Our team specializes in crafting tailored solutions to meet your unique challenges and goals, providing you with the expertise you need to succeed.

Schedule Free 15 minute consultation call