Imagine reprezentativa pentru articolul Zile Libere 2024 Sarbatori legale in Romania

Anul 2024 se apropie cu pași repezi, iar noul an aduce tuturor angajaților din România nu mai puțin de 15 zile libere. Din păcate, o parte dintre aceste zile libere cad în weekend, cum ar fi: Sfântul Andrei (sambătă) și 1 Decembrie – dumincă.

Câte zile libere din 2024 cad în timpul săptămânii?

În anul 2024 doar 10 zile libere din cele 15 cad în timpul săptămânii.

Care sunt zilele libere de sărbătoare legală în 2024?

În anul 2024, în România există există un număr de 15 zile libere (sărbători legale) date de către stat tuturor angajaților, și anume:

 • 1 și 2 ianuarie 2024: luni și marți – Anul Nou
 • 6 ianuarie 2024: sâmbătă – Boboteaza
 • 7 Ianuarie 2024: duminică – Sfântul Ioan Botezătorul
 • 24 Ianuarie 2024: miercuri – Ziua Unirii Principatelor Române
 • 1 Mai 2024: miercuri – Ziua Muncii
 • 3-6 Mai 2024: vineri, duminică, luni – Vinerea Mare și Paștele Ortodox
 • 1 Iunie 2024: sâmbătă – Ziua Copilului
 • 23-24 Iunie 2024: dumincă și luni – Rusaliile și a Doua Zi de Rusalii
 • 15 August 2024: joi – Adormirea Maicii Domnului
 • 30 Noiembrie 2024: sâmbătă – Sfântul Andrei
 • 1 Decembrie 2024: duminică – Ziua Națională a României
 • 25 și 26 Decembrie 2024: miercuri și joi: Crăciunul

Excepții de la zilele de sărbătoare legale

În zilele de sărbătoare legală – menționate mai sus, majoritatea angajaților au dreptul să se bucure de timp liber, dar există și excepții. Unitățile sanitare și cele de alimentație publică rămân deschise, deoarece serviciile medicale și necesitatea hranei nu pot fi întrerupte. De asemenea, există situații în care activitatea într-o anumită unitate nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității desfășurate. În aceste cazuri, salariații care lucrează în unitățile menționate au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător. Acest timp liber trebuie acordat în următoarele 30 de zile, oferind astfel posibilitatea lucrătorilor să-și recupereze zilele de repaus pierdute în perioada sărbătorilor legale.

Importanța zilelor de sărbătoarele legală:

Zilele de sărbătoare legală nu sunt doar o pauză binemeritată pentru angajați, ci și oportunitatea de a celebra tradițiile și valorile naționale. Aceste momente aduc oamenii împreună în spiritul comunității și contribuie la consolidarea coeziunii sociale.

În zilele de sărbătoare legală, angajații sunt plătiți de către angajator și au dreptul legal de a nu lucra, e un fel de concediu de odihnă dat de statul român.

De asemenea, ele au un impact semnificativ asupra economiei, deoarece anumite sectoare precum turismul și comerțul înregistrează creșteri semnificative în aceste perioade. Oamenii aleg să petreacă timpul liber în călătorii sau să participe la evenimente speciale, generând astfel o activitate economică sporită.

Alte articole

În dezvoltare activă din septembrie 2021.

 • Conflictul de Interese la Muncă
  Ce este conflictul de interese la locul de muncă? Iată câteva dintre cele mai frecvente situații de conflict de interese care pot apărea într-o companie.
 • Angajații Bumerang: Este o idee bună să reangajezi foștii angajați?
  Adesea, angajații aleg să plece dintr-o companie. Este ceva normal. Dar ce se întâmplă dacă își doresc să se reîntoarcă? Reprezintă reangajarea foștilor angajați o idee bună? În acest articol, vom discuta despre angajații bumerang și beneficiile reangajării lor. Cine sunt angajații bumerang? Un angajat bumerang poate fi definit ca fiind o persoană care își […]
 • 7 Sfaturi Pentru Procesul de Onboarding
  Procedura de onboarding este una dintre primele modalități prin care compania ta poate construi o legătură cu noii angajați. Un proces bun de onboarding al angajaților este esențial pentru stabilirea unei baze solide și durabile pentru relația dintre angajat și companie. Ce Este Procesul de Onboarding? Onboarding-ul angajaților, ca noțiune, are un obiectiv simplu: să […]