Loialitatea este un factor cheie în orice afacere; în articolul următor vom detalia 5 modalități eficiente de îmbunătățire a loialității angajaților în firma ta.
Resursele umane reprezintă cel mai important activ din orice organizație de succes. Fericirea și satisfacția angajaților tăi trebuie mereu să fie o prioritate.
Ce înseamnă loialitatea angajaților?
În lumea globalizată de astăzi, în care munca la distanță atinge cote maxime, loialitatea angajaților devine mai importantă ca niciodată pentru succesul afacerii tale.
Loialitatea echipei tale reflectă satisfacția generală a angajaților față de activitățile zilnice de lucru, dar și dedicarea acestora față de principiile fundamentale pe care compania ta le sprijină.
Evaluarea și cuantificarea nivelului de loialitate a angajaților tăi – dintr-o perspectivă analitică, reprezintă un lucru foarte de greu, mai de grabă imposibil. Cu toate acestea, se poate observa că loialitatea este direct proporțională cu satisfacția pe care angajații tăi o au la job.
Găsirea unor resurse umane care să se potrivească pe deplin cu afacerea ta reprezintă fără doar și poate un proces lung și costisitor. De cele mai multe ori, dacă ai angajați buni, și ești mulțumit de cum se descurcă la locul de muncă, este esențial să le menți un nivel de satisfacție mare, lucru ce va crește și loialitatea lor față de organizație.
Angajații care sunt dedicați și loiali sunt adesea și cei mai talentați. Cunoștințele și abilitățile lor, susținute de ani de experiență, te asigură că aceștia vor fi printre cei mai buni și mai productivi membri ai echipei tale.
De ce își dau angajații demisia?
Principalele motive din spatele plecării unui angajat dintr-o organizație sunt strâns legate și de o scădere a loialității față de angajator.
Iată care sunt câteva din cele mai frecvente motive pentru care angajații iau în considerare o schimbare a locului de muncă:
– Venituri mai atractive
– Mai multă flexibilitate
– Lipsa recunoașterii
– Dorința de avansare în carieră
– Un echilibru mai bun între viața personală și profesională
– Lipsa aprecierii din partea colegilor
– Antipatie față de conducere
Este de reținut faptul că angajații fericiți și satisfăcuți la job sunt mai puțini susceptibili să părăsească o organizație.
Iată 5 modalități eficiente de îmbunătățire a loialității angajaților în organizația ta
1. Salarii competitive
Din perspectiva angajatului, salariul reprezintă cât de mult îî apreciezi munca și eforturile. Angajații se așteaptă să fie plătiți la același nivel cu colegii lor care fac aceeași munca, sau lucrează pe o poziție asemănătoare.
Este necesar să te asiguri că firma ta plătește la fel de bine sau mai bine decât concurenții. Acest lucru este crucial pentru a-ți face angajații să se simtă valorificați și respectați. Cel mai OK, este ca salariile să fie crescute anual, în urma unor evaluări interne bazate pe performanță. Performerii de top ai companiei tale ar trebui întotdeauna să se simtă motivați.
2. Flexibilitatea
Într-un mediu de lucru flexibil se va ține cont atât de nevoile angajatului, cât și de cele ale angajatorului. Flexibilitatea sporită la job este dezvoltată pentru a facilita un echilibru sănătos între viața personală și cea profesională, care să aducă beneficii atât firmei, cât și angajaților săi.
Concentrarea asupra rezultatelor ar trebui să fie unul dintre obiectivele tale ca manager. Folosirea unui stil de conducere de tip macromanagerial, care crește gradul de autonomie al angajaților este esențial pentru a da echipei tale flexibilitatea de care are nevoie în executarea task-urilor zilnice.
3. Feedback
Feedback-ul este o un lucru esențial dacă vrei ca afacerea ta să se îmbunătățească. Este necesar să feedback angajaților tăi: fie că e pozitiv, sau negativ, trebuie mereu să știi cum să oferi feedback pentru ca acesta să fie constructiv. Managerii ar trebui să fie capabili să ofere feedback angajaților, pentru a-i ajuta să se dezvolte pe plan profesional.
Acceptarea criticilor și a feedback-ului cu privire la modul tău de conducere, va face ca angajații să fie mai deschiși și să nu se supere nici ei la rândul lor când îi tragi la răspundere atunci când fac greșeli.
4. Stabilitatea
Stablitatea este unul dintre cei mai importanți factori pe care un angajat îi poate avea la locul de muncă. Angajații trebuie să se simtă confortabil și siguri în privința jobului lor. Îngrijorările cu privire la restructurări, la pierderea locului de muncă sau la un eventual faliment al organizației nu ar trebui niciodată să fie o îngrijorare pentru angajați. Este normal și corect să-ți informezi angajații cu privire la schimbări viitoare și cum acestea le vor influența activitatea lor profesională. Fii mereu transparent și asigură-ți angajații că atâta timp cât își fac treaba, vor avea siguranță profesională.
5. Soluționarea conflictelor
Disputele dintre angajați reprezintă ceva ce se întâmplă în orice companie, fie ea mică sau mare. Deși poate deveni tentantă să intervii, cel mai bine este să lași angajații să își rezolve problemele pe cont propriu. Conflictele dintre angajați ar trebui observate, dar managerii trebuie să intervină doar dacă acestea escaladează sau angajații nu pot să-și rezolve probleme singuri.
Este vital să știi când trebuie intervenit. O intervenție prematură poate înrăutăți situația. Cu toate acestea, dacă crezi că conflictul are potențialul de a se dezvolta sau de a atinge un nivel care face pe cineva să se simtă inconfortabil, atunci este necesar să intervii. În timpul soluționării unui conflict, trebuie să asculți toate părțile implicate și mai apoi să încerci să găsești o cale de mijloc.
Loialitatea angajaților este direct legată de satisfacția pe care o au la job, dar și de cât de implicați sunt la locul de muncă. Menținerea angajaților fericiți și satisfăcuți – la job, ar trebui să fie o prioritate. Loialitatea se dezvoltă în timp și poate să se fărâme foarte rapid dacă nu ești atent cu deciziile care afectează satisfacția profesională a echipei tale.
Pentru a spori loialitatea în firma ta, poți lua în considerare următoarele:
- Menține angajații provocați
- Recompensează performanța
- Angajează pe bază de recomandări
- Fă activități de team-building
- Crează programe de formare profesională