Interviul de ieșire (exit interview) este o parte esențială în procesul de plecare a unui angajat dintr-o organizație. În acest articol, vă vom oferi detalii despre cum se efectuează cu succes un interviu de ieșire și vă vom prezenta 5 întrebări esențiale pentru acest tip de interviu.
Ce este un interviu de ieșire?
Scopul principal al unui interviu de ieșire (exit interview) este de a afla motivele din spatele demisiei sau plecării unui angajat din compania ta.
Un interviu de ieșire reprezintă una dintre ultimele contacte pe care un angajat le are cu organizația pentru care a lucrat, și reprezintă un prilej bun de a afla informații pe care o persoană care ar rămâne în firma, poate nu le-ar expune în prezența reprezentanților de la resurse umane sau a managementului.
De cele mai multe ori, un interviu de ieșire se va face între persoana care pleacă din organizație și un membru al echipei de resurse umane.
Interviul de ieșire este o bună oportunitate de a afla mai multe detalii despre motiveele din spatele demisiei, ceea ce poate oferi un feedback esențial pe care îl poți folosi pentru a îmbunătății meniul de lucru pentru alți colegi și viitori angajați.
De ce demisionează angajații?
Nimeni nu părăsește un loc de muncă pe care îl consideră perfect. De obicei, principalele motive din spatele unei demisii sunt legate de scăderea satisfacției la locul de muncă. Îmbunătățirea loialității angajaților este un lucru ce trebuie să fie mereu o prioritate pentru orice angajator.
Este esențial să cunoști motivele pe care angajații le iau în considerare atunci când se decid să-și schimbe locul de muncă, ia-tă care sunt câteva dintre cele mai uzuale:
- Venituri mai atractive
- Mai multă flexibilitate
- Lipsa recunoașterii
- Dorința de avansare în carieră
- Un echilibru mai bun între viața personală și profesională
- Lipsa aprecierii din partea colegilor
- Antipatie față de conducere
Interviul de ieșire
Un interviu de ieșire ar trebuie să aibă loc cu câteva zile înainte ca angajatul să părăsească firma. Discuția poate avea loc față în față sau online, prin Zoom, Google Meet sau Skype.
Obiectivul unui interviu de ieșire nu este de a împiedica angajatul să plece.
Scopul unui interviul de ieșire este de a primi feedback despre organizația ta, și de a afla cum poți ca pe viitor să îmbunătățești experiența generală a angajaților la locul de muncă.
Este recomandat să structurați interviul de ieșire în două părți:
- Chestionarul;
- Interviul propriu-zis;
Întrebări pentru un interviu de ieșire de succes – faza chestionarului
Una dintre cele mai bune modalități de a efectua un interviu de ieșire este de a-i cere angajatului care pleacă să completeze un scurt chestionar.
Folosirea întrebărilor cu răspunsuri închise este esențiala, deoarece îți va permite să examinezi mai bine și mai ușor informațiile colectate și să ai o abordare mai lineară dintr-o perspectivă analitică.
Întrebările din chestionar ar trebui să te ajute să înțelegi motivele pentru care angajatul părăsește compania și atitudinea sa față de:
- Rolul său și sarcinile zilnice
- Cultura organizațională
- Salarizare și beneficii
- Management
- Oportunități de dezvoltare
- Echipă
- Mediu general de lucru
Întrebări pentu interviul de ieșire – faza întâlnirii
Deși întrebările de interviu ar trebui adaptate pentru a se potrivi cel mai bine nevoilor companiei tale, iată 5 întrebări esențiale pentru interviul de ieșire care ar trebui adresate de fiecare dată:
1. Care este motivul pentru care ai ales să renunți la acest loc de muncă?
Aceasta este probabil cea mai frecventă întrebare și este esențială pentru a afla de ce angajatul a ales să părăsească compania ta. Ține cont că este vital să înțelegi punctul de vedere al angajatului.Există un tipar? Cu cât aduni mai multe informații, cu atât poți învăța mai multe despre ce poate face compania ta pentru a crește retentția angajaților.
2. Ce ți-a plăcut cel mai mult la locul de muncă? Dar cel mai puțin?
Pentru angajat, atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale unui loc de muncă sunt detalii importante. Această întrebare va oferi feedback despre ceea ce angajatul consideră că face bine compania ta și despre ceea ce trebuie îmbunătățit.
3. Ai fost mulțumit de salariu și beneficii?
Salarizarea și beneficiile reprezintă factori importanți în satisfacția angajaților. Această întrebare te va ajuta să înțelegi mai bine dacă concurezi în mod corespunzător pe piața angajatorilor.
4. Ce abilități și calificări ar trebui să posede înlocuitorul tău?
Nimeni nu te poate ajuta mai bine în crearea unui profil ideal de candidat pentru locul de muncă decât fostul angajat.
Ar trebui să iei în considerare cu atenție opinia sa și să compari informațiile împărtășite cu ale tale atunci când creezi descrierea locului de muncă pentru viitori angajați.
5. Ce sfaturi ai pentru companie?
Feedbackul este crucial. Lasă angajatul să ofere detalii. Este important să iei în considerare toate tipurile de feedback. De la sugestii despre stilul tău de management, pachetul de beneficii sau chiar atmosfera de la locul de muncă. Fiecare mic detaliu contează pentru o îmbunătățire continuă a experienței angajaților în firma ta.
Este foarte important să ai un proces stabil și detaliat pentru interviurile de ieșire. Acestea reprezintă una dintre cele mai bune metode de a obține feedback care te va ajuta să-ți păstrezi angajații pe termen lung.
Iată alte câteva întrebări pe care ai putea să le iei în considerare în timpul unui interviu de ieșire:
- De ce ai început să cauți un alt loc de muncă?
- Crezi că jobul tău s-a schimbat de când ai fost angajat?
- Ai simțit că realizările tale au fost recunoscute în timpul angajării tale?
- Cum a fost relația ta cu managementul?
- Cum era atmosfera în echipă?
- Ce sfaturi ai dori să le dai echipei tale?
- Cum putem îmbunătăți programele noastre de formare și dezvoltare?
- Crezi că compania tratează angajații în mod corect?
- Ai recomanda această companie unui prieten?