Nu există manageri care să aibă în totalitate aceleași preferințe, dar există multe caracteristici care pot să fie comune în ceea ce privește modul de a-și organiza echipa. În acest articol ne vom axa în principal pe o privire de ansamblu asupra macromanagementului și a avantajele pe care acesta le are într-o organizație.

În timp ce unii manageri supraveghează și controlează fiecare mic detaliu pe care membrii echipei lor îl fac, inclusiv modul în care îl fac (micromanagement), alții preferă o abordare mai relaxată (macromanagement). Eu, personal, prefer o combinație a celor două stiluri în funcție proiectul la care lucrez.

Recunosc, e o plăcere să practic macromanagementul atunci când situația o permite și adesea mă ajustez în funcție de abilitățile persoanelor din echipa și de nivelul de încredere care îl am față de ei.

Articolul inițial, în limba engleză, se găsește pe enlivy.com.

Ce este macromanagementul?

Macromanagementul este un stil de conducere de tip „hands-off”. În loc să supravegheze și să controleze totalitatea sarcinilor pe care le face echipa sa, un macromanager va comunica echipei sale care sunt obiectivele, îi va ghida și le va da explicații (dacă este cazul), dar per total le va da angajaților „mână liberă” privind ceea ce fac și cum fac pentru a ajunge la obiectivele stabilite.

Un macromanager are încredere în echipa sa și știe că aceasta este capabilă să-și facă treaba într-un mod independent, fără a trebui să raporteze după fiecare task realizat. Este „sănătos” ca echipa să ceară feedback când e cazul sau să ceară explicații și ajutor când dă de anumite obstacole.

În macromanagement, atenția se concentrează mai mult pe obiectivele mai mari ale organizației și nu asupra muncii zilnice ale echipei.

Macromanagementul este ideal când îți cunoști bine echipa și știi ce capacități are fiecare individ în parte. Putem spune ca acest stil de conducere se mulează mai bine în combinație cu angajați profesioniști, dar totodată, este posibil ca acest stil să nu fie o variantă optima când în echipă ai persoane cu o experiența mai redusă ce au nevoie de multă ghidare chiar și în cele mai banale sarcini. Acest lucru nu e neapărat o problemă, toată lumea trebuie să începă de undeva, dar, în experiența mea, micromanagementul ajută mult mai mult atunci când lucrezi cu o echipă cu fără prea multă experiență.

Macromangement vs. micromanagement

În termeni absoluți, macromanagemtul este practic opusul micromanagementului. Micromanagerii tind să ceară rapoarte zilnice a activității echipei, să facă întălniri regulate pentru feedback și să efectueze numeroase analize de performanță a fiecărui angajat, în timp ce macromanagerii ar putea să eșueze în a trage la răspundere angajații atunci când nu se respectă deadline-uri sau apar alte probleme.

Găsirea unei căi de mijloc, combinarea acestor două stiluri de conducere tinde să fie ideala la Enlivy. Pe scurt, putem spune că un macromanager are încredere în echipa sa, în timp ce un micromanager are încredere în ceea ce vede.

Avantajele macromanagementului:

Orice stil de conducere are anumite avantaje și dezavantaje, principalele beneficii care definesc macromanagementul sunt următoarele:

  • creșterea încrederii și a autonomiei
  • stimularea gândirii creative
  • mai puțină presiune externă

Creștere încrederii și autonomiei

Membrii echipei cu siguranță vor aprecia libertatea care le este oferită prin macromanagement. Aceștia vor trebui să-și atingă obiectivele, după bunul lor plac, dar fără a compromite calitatea muncii.

Macromanagerii au încredere că angajații lor vor duce treaba la bun sfârșit și vor ajunge la rezultatul scontat. Cred că este esențial să cunoaștem capacitățile angajaților noștri, sugerându-le ce să îmbunătățească sau oferindu-le noi idei și perspective care îi va ajuta pe viitor să ajungă la rezultate mai bune și la a economisii timp.

Este bine ca managerul să aibă încredere în capacitățile echipei sale și să se focuseze pe rezultatul final. Acest lucru le va da angajaților o anume autonomie în ceea ce privește munca lor și totodată încrederea managerului în ei va crește atât timp cât ei vor putea să-și îndeplineasca obiectivele fără supraveghere inutilă.

Stimularea gândirii creative

Macromanagementul dă angajaților posibilitatea să aleagă ei înșiș cum să abordeze și cum să rezolve anumite probleme, stimulând gândirea creativă atât individual cât și a echipei. Rezolvarea problemelor (Problem solving) reprezintă un skill important, a cărui dezvoltare este esențială pentru orice persoană în orice loc de muncă.

Mai puțină presiune externă

Concentrându-se pe obiective și realizări, macromanagerul dă angajaților posibilitatea să-și facă jobul așa cum le place fără limite impuse, fără a trebui să respecte anumite ghid-uri sau template-uri. Totodată, asta înseamna că angajații își vor desfășura munca în propriul lor ritm, ceea ce îi poate ajuta să ramâna mai concentrați și mai productivi. Sigur, există și anumite excepții, unde un manager bun știe când și cum să intrevină.

Angajații conștiincioși își vor excercita singuri suficientă presiune asupra lor. Oferindu-le libertatea și încrederea pe care o merită, va duce cu siguranță doar la rezultate pozitive, atât în ceea ce privește dezvoltarea lor, cât și a organizației dumneavoastră.

Principalul dezavantaj al macromanagementul: lipsa motivației

Uneori motivația se pierde, și un macromanager bun va știi când se întampla asta și în ce mod este necesar să ia măsuri. Trebuie să știi cum să-ți stimulezi și motivezi echipa, ca totul să meargă conform planului spre cele mai bune rezultate.

Concluzie

Deși sunt destul de subiectiv, mă bucur să folosesc macromagementul ca stil de conducere și pot spune că l-am practicat câțiva ani buni în diverse afaceri, cu un număr mare de parteneri – angajați sau freelanceri. Sigur, nu este obligatoriu ca acest stil de management să se potriveasca fiecărui manager.

Pentru mine, macromanagementul e ca un fel de magie – pe măsură ce deleg sarcini și am încredere în persoana căruia i le încredințez, știu că totul va decurge conform planului, iar produsul final va fi cel puțin pe măsura așteptărilor, daca nu mai bun.

Chiar și atunci când lucrez la proiecte pentru clienții mei, încerc să evit apelurile inutile, sau discuțiile ce nu își au rostul, decât doar dacă simt că suntem într-un moment critic și trebuie luată o decizie importantă.

Our team specializes in crafting tailored solutions to meet your unique challenges and goals, providing you with the expertise you need to succeed.

Schedule Free 15 minute consultation call