Performanța scăzută și ineficiența la locul de muncă pot fi factori care să împiediece afacerea ta să-și atingă întregul potențial. Aceste lucruri trebuie mereu măsurate și abordate cât se poate de repede pentru a minimiza problemele pe care le pot cauza.

Iată câteva sfaturi despre cum să identifici performanța scăzută și cum să o gestionezi în mod corespunzător.

O companie nu poate supraviețui dacă angajații săi nu contribuie la succesul său. Performanța individuală va avea inevitabil momente de creștere și descreștere.

Managerii buni ar trebui să poată observa performanța redusă –  să o abordeze și să o corecteze.

Deși abordarea angajaților cu performanță scăzută poate fi dificilă, ignorarea lor poate afecta moralul și cultura companiei și poate oferi un exemplu negativ celorlalți.

Ce este performanța scăzută? Cum o identifici?

Performanța scăzută sau subperformanța apare atunci când un angajat își îndeplinește sarcinile sub nivelul necesar stabilit și așteptat de la el.

Consecințele subperformanței sunt evidente, dar poate fi dificil să identifici exact problema în cadrul organizației.

Nerespectarea termenelor limită sau a obiectivelor, primirea de recenzii negative de la clienți sau realizarea unui număr redus de vânzări sunt întotdeauna semne că ceva nu merge conform planului.

Managerul ar trebui să monitorizeze rezultatele angajaților și să le compare cu lunile anterioare sau cu rezultatele altor membri ai echipei. A avea indicatori cheie de performanță (KPI-uri) sau obiective SMART în cadrul afacerii îți va oferi o mai bună înțelegere a performanței individuale a unui angajat.

Este crucial să gestionezi performanța redusă a angajaților imediat ce o identifici.

Cauzele performanței scăzute

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale subperformanței la locul de muncă sunt:

 • Lipsa de motivație
 • Volumul excesiv de muncă
 • Lipsa de competențe
 • Probleme personale
 • Comunicare deficitară
 • Nesatisfacție față de locul de muncă

În majoritatea cazurilor, perfromanța scăzută a angajaților nu este o alegere conștientă și nu implică întotdeauna incompetență.

Cu toate acestea, uneori, subperformanța poate fi legată de nesatisfacție la locul de muncă sau de scăderea loialității față de organizație. Pentru mai multe sfaturi despre cum să crești satisfacția angajaților, ar trebui să citeși și articolul nostru despre 5 modalități de îmbunătățire a loialității angajaților.

Cum să gestionezi performanța scăzută a angajaților

Performanța redusă este o problemă care afectează angajații indiferent de pozițiea lor în companie, iar fiecare caz este diferit. Gestionarea consecventă a acestor situații poate menține nivelul de productivitate al echipei.

În majoritatea cazurilor, macromanagementul este cea mai bună abordare. Cu toate acestea, atunci când te confrunți cu probleme de performanță, este recomandat să intervii imediat ce identifici un angajat cu performanțe slabe.

Începe prin a nota exemple specifice despre cum munca lor a suferit și nu a îndeplinit așteptările și despre orice obiceiuri problematice pe care le-ai observat. Apoi, abordează angajatul și stabilește o întâlnire privată, unu-la-unu, pentru a discuta problema și a înțelege mai bine punctul lor de vedere.

Explică angajatului că obiectivul tău nu este să te certi sau să-l acuzi, ci să colaborezi pentru a descoperi motivul performanței slabe. Lucrează împreună cu angajatul pentru a găsi soluții care să fie benefice atât pentru el, cât și pentru organizație.

Înțelege perspectiva angajatului

Este o greșeală obișnuită să presupui că deja știi motivele performanței slabe ale unui angajat. Trebuie să stabilești tonul corect pentru întâlnire și să pui întrebările potrivite pentru a descoperi cauzele reale.

Începe discuția prin prezentarea exemplelor concrete ale performanței slabe a angajatului și cum afectează acest lucru restul echipei și organizația.

Iată câteva exemple de întrebări care te pot ajuta să afli mai multe despre modul în care angajatul vede situația:

 • Care parte a jobului îți place cel mai mult?
 • Ești mulțumit de compania noastră?
 • Ce părere ai despre obiectivele și termenele noastre de muncă? Le consideri nerealiste?
 • Crezi că nu ai destul timp pentru a-ți îndeplini sarcinile?
 • Există ceva legat de poziția ta care te preocupă? Ești nemulțumit de unele dintre sarcinile tale?
 • Înțelegi cum contribuie munca ta la valoarea companiei și cine beneficiază de pe urma ei?
 • Cum ai descrie stilul meu de management? Te simți presat în vreun fel?
 • Este ceva care te îngrijorează? Crezi că există factori externi care afectează performanța ta la locul de muncă?

Ascultă cu atenție comentariile angajatului și adresează întrebări de clarificare pentru a înțelege și a arăta interesul tău pe deplin.

Dacă observi în timpul discuției că angajatul nu este mulțumit de sarcinile zilnice și responsabilitățile generale de muncă sau nu se potrivește cu cultura organizațională, ar trebui să iei în considerare îmbunătățirea procesului de verificare a angajaților.

Problemele personale pot afecta performanța la locul de muncă; în cazul acesta, ar trebui să propui să ia o pauză pentru a le rezolva.

Gestionarea performanței scăzute a angajaților: redefinirea obiectivelor

După examinarea provocărilor ce ii dau de cap angajatului și a cauzelor performanței sale reduse, poți colabora pentru a dezvolta un plan de acțiune pentru a lucra către o soluție.

Împreună puteți încerca să găsiți rezolvări la probleme sale, și să setați noi obiective pentru performanța sa. Angajatul trebuie să înțeleagă ce se așteaptă de la el. Asigură-te că tu și angajatul sunteți pe aceeași lungime de undă și că el înțelege cu adevărat ce se așteaptă de la el în cadrul organizației.

Monitorizarea progresului

Rezolvarea unui probleme privind performanța nu va dispărea cu o simplă discuție, asta e cert.

Stabilește întâlniri zilnice sau săptămânale pentru a urmări progresul angajatului și pentru a stimula dezvoltarea continuă.

Permite angajatului să-și exprime în mod liber modul în care etica sa de muncă evoluează și ce anume îi mai prezintă dificultăți.

Aceste verificări țin angajatul responsabil și îți permit să subliniezi obiectivele de performanță și să oferi orice formare și suport necesare. De asemenea, vei demonstra angajatului că vrei să-l vezi având succes și descurcându-se în postul pe care îl ocupă.

Feedback

Este esențial să oferi un feedback clar și constructiv unui angajat care încearcă să-și îmbunătățească performanța. Aceasta îi va permite să-și urmărească progresul și să identifice domeniile unde este nevoie să facă îmbunătățiri.

Atunci când performanța unui angajat crește spre una optimă, felicită-l și discută despre modul de menținere a acestui nivel de performanță.

Când performanța nu se îmbunătățește

Există situații specifice în care angajatul nu poate sau nu dorește să-și îmbunătățească performanța. Performanța redusă și lipsa productivității poate afecta moralul echipei și mediul de lucru. În acest moment, nu poți permite subperformanței să continue fără consecințe, iar cele două opțiuni pe care le ai sunt:

 • Redistribuirea (pe un alt post)
 • Concediere

Dacă consideri că angajatul nu poate îndeplini așteptările tale, poți încerca să îi schimbi poziția sau  să-l concediezi. Deși concedierea nu este ideală, în multe cazuri, poate fi cea mai bună opțiune pentru toți cei implicați.

Angajatul poate fi potrivit pentru alte roluri în cadrul organizației sau ar putea realiza o muncă mai puțin solicitantă, unde să poată învăța mai mult și să-și dezvolte abilitățile. În acest caz, propunem să-i schimbi rolul (postul) pe care îș are în firmă.

Concluzie

Performanța slabă poate împiedica potențialul de creștere al unei afaceri. Este ideal să abordezi și gestionezi performanța slabă imediat ce o identifici.

Lucrează împreună cu angajatul pentru a identifica motivele care stau în spatele performanței sale scăzute. Încearcă să vezi situația din perspectiva sa.

Stabilește noi obiective, monitorizează progresul său în timp și ajută-l oferind feedback.

Our team specializes in crafting tailored solutions to meet your unique challenges and goals, providing you with the expertise you need to succeed.

Schedule Free 15 minute consultation call