Într-o piață plină de persoane competente, un pachet de compensații adecvat va ajuta întotdeauna să recrutezi și să păstrezi indivizi talentați. Acest articol îți va prezenta 7 sfaturi pentru negocierea salariului pentru angajatori pe care ar trebui să le iei în considerare.

Obiectivele negociării salariale

O componentă vitală a procesului de integrare în echipă este determinarea unei compensații adecvate pentru un nou angajat. Oferirea angajaților a unui salariu corect, păstrându-se în limitele bugetare, ajută la echilibrarea finanțelor companiei și la retenția personalului.

Persoanele profesioniste și talentate caută mereu oportunități de angajare care să ofere un salariu bun sau chiar foarte bun – pentru timpul, experiența și abilitățile lor. Aceștia pot avea mai multe opțiuni de lucru, ceea ce le conferă o putere suplimentară în negocierea salariului și a altor beneficii.

Membrii echipei pot, de asemenea, să renegocieze salariile după ce acumulează experiență în organizație sau preiau mai multe responsabilități. Metodele de negociere a salariilor pot aduce beneficii atât liniei de jos, cât și relației cu personalul.

7 Salary Negotiation Tips for Employers

1. Analizează piața locurilor de muncă

Înainte de a scrie descrierea postului, este esențial să investești timpul necesar pentru a te familiariza cu piața actuală și tendințele din industrie. Înțelegerea bugetului alocat pentru poziție este esențială, dar ar trebui să ai o imagine clară și asupra nivelului salarial din industria tași din zona geografică în care operezi.

Efectuarea unei analize temeinice a salariilor înainte de a posta anunțul de job vă asigură că cerințele poziției sunt realiste și că nu vei fi surprins de așteptările salariale ale potențialilor candidați.

2. Precizează salariul încă de la început

Examinează cu atenție bugetul companiei și determină cât de mult vă puteți permite să alocați pentru un nou angajat.

A avea un interval salarial clar specificat încă de la început asigură că toată lumea este pe aceeași lungime de undă și că nu există surprize pe parcursul procesului de negociere.
Prezentarea din start a unui interval salarial că toată lumea are aceleași așteptări și că nu apar surprize neplăcute în timpul negocierilor. De asemenea, economisește timp și energie pentru toți cei implicați și elimină confuzia și iritarea ulterioară în procesul de negociere.

3. Nu începe cu cea mai bună ofertă

Nu începe niciodată o negociere salarială cu cea mai bună ofertă. Uneori, s-ar putea să crezi că ai găsit candidatul perfect și vrei să îl angajați cât mai curând posibil – însă a prezenta cea mai bună ofertă de la început ar fi o greșeală. Chiar dacă doriți să accelerați procesul de angajare, este întotdeauna mai bine să fie lăsat spațiu pentru a negocia cu potențialul angajat.

Majoritatea candidaților consideră că oferta inițială este negociabilă și vor cere mai mult. Atunci când nu puteți face o ofertă solidă de contraofertă, un candidat ar putea interpreta acest lucru ca pe o indicație că nu sunteți entuziasmat în privința lor și nu sunteți investit în abilitățile și potențialul lor.

4. Beneficii

Salariul reprezintă doar o componentă a pachetului total de compensații al unui angajat. În negocierile privind remunerația, este esențial ca beneficiile pe care le oferă compania ta să fie folosite ca un avantaj în negociere.

Pregătește-te să discuți despre ce avantaje suplimentare poate compania oferi unui angajat pentru a face angajarea mai atractivă înainte de a începe negocierile salariale.

Unii angajați pot fi mai dispuși să negocieze așteptările salariale dacă compania ta oferă beneficii precum asigurare medicală excelentă, bonusuri de performanță, zile de concediu suplimentare, oportunități de dezvoltare sau chiar o mașină de firmă.

Opțiunile de lucru flexibile, cum ar fi flexibilitatea de a lucra de la distanță sau după programul obișnuit, sunt foarte atractive în timpul negocierilor salariale cu un candidat.

5. Pregătește-te pentru o contraofertă

După ce s-a făcut o primă ofertă salarială, există șanse destul de mari ca potențialul angajat să vină cu o contraofertă. Acest lucru este perfect normal și face parte din procesul de negociere, contraoferta nu reprezintă un semn de lipsă de respect.

Cel mai probabil, candidatul va solicita un salariu mai mare sau un pachet de beneficii mai bun, poate chiar o primă de semnare. Angajații doresc să înțeleagă că sunt apreciați și au un viitor în compania dumneavoastră.

Contraoferta poate oferi informații cu privire la dorințele și nevoile candidatului, permițându-vă să pregătiți cu atenție un pachet de beneficii și o ofertă salarială pe care ei o vor accepta. O strategie bună este să începeți oferind o sumă mai mică decât sunteți dispus să plătiți, astfel încât să puteți face ajustări în funcție de o eventuală contraofertă.

6. Bonusuri

Bonusurile reprezintă o modalitate excelentă de a motiva angajații și de a îmbunătăți loialitatea acestora. Dacă salariile angajaților sunt fixe, un sistem de bonusuri sau comisioane vă permite să plătiți un candidat mai mult într-un an bun, păstrându-le în același timp salariul de bază într-un anumit interval.

În timpul negocierilor salariale, o companie poate încerca să îmbunătățească oferta de angajare cu un bonus pentru a fi competitivă și a atrage personalul de top. Bonusurile vor crește productivitatea, vor îmbunătăți retentția angajaților, vor aprecia eforturile acestora și vor încuraja o atmosferă de lucru plăcută.

Utilizarea unui sistem de bonusuri este de obicei considerată o situație în care toți câștigă. Angajații vor fi motivați să-și atingă obiectivele, iar compania va beneficia de succesul acestora.

7. Persistă în îmbunătățiri

Analizează fiecare interviu de angajare și documentează fiecare etapă a negocierii salariale. Monitorizează cum se aliniază așteptările de compensație ale angajatului față de oferta ta. Cere feedback.

  • Cum percep ei beneficiile tale?
  • Sunt mulțumiți de bonusurile pe care le poți oferi?
  • Există alte beneficii pe care candidații le cer și pe care le-ai putea oferi?

Examinează în mod constant piața și fii atent la ceea ce oferă ceilalți competitori și la ceea ce caută potențialii angajați. Încearcă să fii mereu cu un pas înainte.

Our team specializes in crafting tailored solutions to meet your unique challenges and goals, providing you with the expertise you need to succeed.

Schedule Free 15 minute consultation call